Zöld Föveny Hotel***

Eger,Törökfürdő sétány 34.

Szépasszony völgye


Ha Eger városában sétálnak az idelátogató turisták és a sok látnivaló után elfáradnak kissé, vagy változatosságra vágynak, akkor érdemes ellátogatni a Szépasszony Völgyébe.


Ez a hangulatos hely Eger Észak-Nyugati részétől mintegy 600 méterre található. A messze földön híres egri borok kedvelőinek ez a hely jelenti az igazi borkóstolás lehetőségét, annak minden élvezetével együtt.


Kedves vendéglátók számtalan hangulatos pincéje helyezkedik el ebben a festői környezetben. Valamennyiben garantált a jó szórakozás, nótázással és főképpen zamatos, helyi termelésű borok fogyasztásával egybekötve.


Idegenforgalmi nevezetességként tartják nyilván a Szépasszony Völgyét, ezáltal szinte világhírnévre tett szert, különösebb túlzás nélkül.


A vidék borai között is a leghíresebb az Egri Bikavér. Ez a vörös bor a legismertebb a fogyasztók világában. Szakértői nyilatkozatok támasztják alá ennek tényét.


Számos bortermelő, több fajtáját kínálja ennek a nedűnek, a völgy hangulatos, hűvös pincéiben, melyek átlagos hőmérséklete 10 fok. Két pince is van, melynek falain fából készített dombormű díszítés van. A 15.számú borospince bejáratának belső falán az 1777-es évszám látható. A 9.számúnak pedig egy, öt figurás csoportkép ad díszes jelleget. Kezdetleges ábrázolási mód jellemző ezekre a kompozíciókra, annyi azonban kivehető a jobb megfigyelők számára, hogy a Szent Család menekülését szemlélteti Egyiptom földjére, az egyik, míg a másik a golgotát ábrázolja. A legnagyobb figyelmet, mindezek ellenére, mégis a 24-es számú pince érdemli ki elsősorban, a közvélemény szerint is. Ebben tartották ugyanis a katolikus hitgyülekezeteket, miséket, mivel az akkori várkapitány áttért a protestáns hitre és ezek a szertartások tiltottá váltak.


A Szépasszony Völgyének történelmi múltjáról elsőként 1843-ban történt említés egy levéltári iratban. Nevének származását tekintve pedig érdekes formában megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a Szépasszony egy vallási Istennő szerepét töltötte be. A néprajzkutatók azonban azon a véleményen vannak, hogy lidérc, tündér vagy hasonló természetfeletti tünemény volt. Az elnevezéséről is különböző adatokat találhatnak az érdeklődők. Ezek közül a legérdekesebb az, hogy egy szépasszony tulajdonát képezte a völgynek egy túlnyomó része. Vitathatatlan tény, hogy a Szépasszony Völgyének pincéit szőlőtermelők és gazdák vágatták a puha riolittufa kőzetbe. Az 1774-es év után kezdték meg a pincék kialakítását, ezek száma 1781-ben már elérte a harminckettőt.


Érdemes említést tenni a Szent Vince nevét viselő kápolnáról. Ennek tulajdonosa a Nővérek Társulata, akik elsősorban betegek gondozását tűzték ki célul.


Eger városáról és jó borairól több költő is írt, megfelelő dicséretekkel illetve a nedűket és azok hozzáértő termelőit. A leghíresebbek: Petőfi Sándor és Vörösmarty Mihály.


A tények teljes körű ismeretében azonban mégis a hely szépsége, mulatásra invitáló kisugárzása, ezek teljes összhatása nyújtja azt az élményt, melyre az ide látogató helyi és távolabbról érkező vendégek igényt tartanak.


Az önfeledt kikapcsolódás és jókedvű időtöltés tekintetében nem is érheti őket csalódás.Weblapkészítő: Avasweb Kft.