Zöld Föveny Hotel***

Eger,Törökfürdő sétány 34.

Az Egri Vár


Eger városában nagyon sok látványos és híres hely, épület található. Ezek közül talán a legkiemelkedőbb büszkesége a helyi lakosságnak az Egri Vár.


Nagy jelentőségű történelmi múltja teljes mértékben önmagáért beszél és igazolja hírnevét.


Itt alapította meg Szent István király az első püspökségek részeként az Egri Főegyházmegyét.


A templom keleti szegletében kisebb szentély helyezkedik el.


A várfalakat sárba helyezett kövekből építették. Fő alapanyaga az Eger vidékén található riolittufa. Nagyon jól kötő, erős építőanyag volt ez abban az időben.


A vár történelmi múltját tekintve, mindenki ismeri a hős várvédő vitézek dicsőséges helytállását a csaknem százszoros török túlerővel szemben. A sikertelen várostrom után a kétszázezres ozmán sereg elvonult Eger alól, ami megtorpanást jelentett ország hódító terveik tekintetében, viszont nagy károkat okoztak a várfalakban.


A vár egyes részei így már romos állapotot mutatnak, de a folyamatos restaurációnak köszönhetően, szilárdsága alapjaiban stabilnak mondható.


A vár kapitánya, Dobó István 1548-ban volt kinevezve. Kiválóan vezette csapatait a védelem ideje alatt.


Gárdony Géza sírját is az Egri Várban találjuk. Neves írónk az „Egri csillagok" című két kötetes művében hitelesen leírja Eger várának ostromát, valamint az azt megelőző időszakban történtek jelentős részét. A könyv, több mint egy évtized tanulmány után, két év alatt készült el. 1968-ban két részes, látványos mozifilmet is készítettek a könyv alapján, amit hosszú ideig nagy sikerrel vetítettek.


A várba látogatókat nagyon sok látnivaló fogadja.


Az 1870-ben épített kaszárnyaépületben található az Egri Képtár.


A vár erődrendszerét képezi a Gergely-Bástya és a Varkoch-Bástya. Ettől nyugati irányban és a Dél-keleti részen helyezkednek el az ágyúdombok.


A vár megismerése céljából érkező vendégek egy közös múzeumi belépőjeggyel megtekinthetik a Dobó István Vármúzeumot. Csoportos vezetéssel pedig látogatható a Hősök Terme, a Kőtár és a Kazamaták is.


Külön belépő váltása esetén be lehet menni a Panoptikumba és az Éremverdébe.


A felsoroltakon kívül még nagyon sok nevezetes helyet tekinthetnek meg a helyszínre érkező érdeklődők, akik közül sokan távoli vidékekről, sőt külföldről is érkeznek.

Weblapkészítő: Avasweb Kft.